Jak i czym sprzątać po remoncie

10.04.2020

Stajesz przed remontem mieszkania, domu lub garażu? Nie zapomnij po fakcie dokładnie wysprzątać wszystkich pomieszczeń, doradzamy jak to najlepiej zrobić!

Produkty Husqvarna

• moc: 2,7 kW
  • głebokość cięcia: 13 cm
  • waga: 8,5 kg

Wielu z nas choć raz w życiu stanęła lub stanie przed wyzwaniem remontu mieszkania, domu, garażu czy innego pomieszczenia. Zadanie jest równie ambitne i wymagające do wykonania. Ci którzy zmierzyli sie z tym zadaniem wiedzą, że ogrom pracy włożony w dostarczenie materiałów takich jak płytki, zaprawy cementowe, gipsowe, płyty gipsowe jest równy pracy jaka trzeba włożyć sprzątnięcie odpadów w tym również kurzu. Najlepszy, sposobem na kurz jest zapobieganie jego osadzania. Jak sprzątać po remoncie lub budowie? Przedstawiamy Wam 5 sposobów jak pozbyć sie i zabiezpieczyć  przed kurzem i pyłem budowlamym.

Chroń układ oddechowy

Stosuj maseczki przeciwpyłowe. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę jak niebezpieczny jest pył budowlany. Pył krystalicznej krzemionki, który powstaje podczas tych czynności, jest nie mniej szkodliwy niż cząsteczki azbestu. Używaj odkurzaczy i oczyszczaczy powietrza z filtrami HEPA, najlepiej w klasie H13. Wiele mówi się o smogu, zanieczyszczonym powietrzu w miastach ale czesto zapomina się o tym co unosi sie w powietrzu podczas prac remontowo budowlanych i co wdycham do płuc.

Stosuj kurtyny przeciwpyłowe

Oddzielaj pomieszczenia, w których wykonujesz prace foliową kurtyną. To pozwoli zminimalizować ilość zamieczyszczeń wydostających sie poza  miejsce pracy. Kurtyny takie są dostępne w wielu marketach budowlanych. Montaż nie jest skomplikowany. Czesto wyposażone są w suwaki i przy należytej dbałości są wielokrotnego użytkum. Stosując takie rozwiązania ogranicza sie rozprzestrzenianie drobinek kurzu a ten kto prowadzil remont w częsci domu lub frmy wie, że przy braku zabezpieczeń pył ten jest wszędzie i sprząta sie go pózniej tygodzniami.

Zapewnij dopływ czystego powietrza

Równie ważne jak oddzielenie obszaru pracy jest zapewnie w nim możliwie najczystszego powietrza. Aby to uzyskać stosuj budowlany oczyszczacz powietrza. Są to ciche urządzenia wyposażone w wymienny filtr wstępny i filtr HEPA.  Umieść go w foliowej kurtynie częścią odbierającą pył w zapylonej strefie i zapewnij dopływ powietrza wolnego od pyłu. Oczyszczacz taki używaj w ciągu dnia ale można też pozostawić takie oczyszczacze na noc celem nocnej filtracji powietrza aby rano rozpocząć pracę w czystej strefie. W zależności od wielkości pomieszczenia mozna stosować oczyszczacze różnej wielkości i różnej ilości – ustawiając je tak by wywołać ruch wirowy powietrza.

Używaj maszyn z możliwością odsysania pyłu

Jeśli tniesz beton, szlifujesz gładź, szlifujesz posadzkę, używaj maszyn z odsysem pyłu lub zewnętrznym workiem na kurz. Wybieraj maszyny, które obsługuje odkurzacz budowlany z filtrem HEPA. Jeśli pracujesz w pomieszczeniu zamknietym sprawdzi sie elektryczna przecinarka do betonu z odsysem pyłu. Im mniej zanieczyszczeń wydostanie sie na zewnątrz tym mniej dostanie sie do płuc i będzie mniej do sprzątania. Sprzątanie po takich pracach zajmuje dużo czasu. Po co tracić go na czynności bezproduktywne. Czas to pieniadz a czyste powietrze to Twoje zdrowie.

Sprzątaj pomieszczenia profesjonalnym odkurzaczem budowlanym.

Najlepsze to takie które, urobek zbierają do zewnętrznego worka dzięki któremu nie trzeba rozkładać urządzenia i wyjmować go ze środka. Odkurzacz budowlany z workiem na zewnątrz będzie też tańszy w obłudze. Odkurzacze budowlane w klasie filtracji HEPA H 13 dopuszczone są również do prac w szpitalach i wszedzie tam gdzie normy wymagają prac wolnych od zanieczyszczeń.

Odkurz i umyj ściany i sufit.

To często pomijana czynność jest niezbędnym krokiem przed kolejnymi działaniami. Jak odkurzyć i umyć ściany i sufit?

• Użyj odkurzacza  budowlanego z filtrami HEPA H13. Sprzątaj od góry do dołu kocówką wyposażoną w szczotkę. Użycie samej szczotki spowoduje, że w powietrzu zaczną unosić sie drobiny pyłu, którego nie chcemy mieć w płucach.

• Umyj ścianę np. płaskim mopem, płucz go z zebranego pyłu i dobrze go wyciśnij, ma być jedynie wilgotny. Jeśli wczśniej dobrze odkurzyłeś ścianę nie będziesz musił zbyt często zmieniać wody.

Umyj podłogę.

Umycie podłogi po remoncie jest trudnym zadaniem. Wszystko to co było usuwane ze ścian spadło włąsnie na nią. A więć jak umyć podłogę po remoncie?

• Dobrze odkurz stosując odkurzacz budowlany z filrem HEPA. Powtarzamy to wielokrotnie ale jest to czesto bagatelizowane a nie chcemy mieć przecież powonie wszystkiego w powietrzu a w konsewkencji znów na ścianach.

• Do podłóg kamiennych, z płytek lub betonu użyj szczotki z detergentem przeznaczonym do takich powierzchni. Pamiętej by szczotka nie była zbyt twarda. Sprawdz w niewidocznym miejscu czy włosie nie zostawia na niej rys. Nie musisz przejmować sie dużą ilością wody stosująć budowlane odkurzacze na mokro np. Husqvarna W250P. Odkurzacze takie mogą mięć wbudowaną pompę, która na bieżąco wypompuje brudną wodę do kanalizacji.

Jak pozbyć sie kurzu po remoncie lub budowie?

Najlepiej jest używać odkurzacza, który ma zewnęrzny worek foliowy do zbierania pyłu. Ma to wiele zalet:

• Kurz – pył zbierany jest w szczelnie zamknietych workach.

• Odkurzacze budowlane tego typu wyposażone są w rękaw długości kulkunastu metrów. Pozwala to sprzątać kilkanaście godziń niemal bez przerwy, bez konieczności otwierania urządzenia.

• Odciętę worki można składować w sprzątanym pomieszczeniu bez ryzyka wysypania jego zawartości.

• Po zakończonym dniu pracy cały zebrany kurz wyrzuć do odpowidniego kontenera lub przekaż firmie zajmującej sie recyklingiem takich odpadów.

Trafia on czesto do cementowni i jest ponownie przerabiany. Sprzątajac myśl nie tylko o sobie ale i o innych. Dbać o środowisko powinniśmy wszyscy.

Jesli wykonując prace zastosujesz wszystkie lub chodziaż część naszych sugestii zaoszczedzi to wiele  czasu na doprowadzenie pomieszczeń do stanu w którym można wykonać kolejne etapy. Zachęcamy do zadawania pytań, napisz do nas!. Odpowiedz jest zawsze rzeczowa i fachowa. Jesteśmy do Waszej dyspozycji.

Pozdrawiamy

Zespół Husqvarna Construction Polska