2.1 Aanbevolen werktechnieken voor veiligere en efficiëntere stofbestrijding


Een van de beste manieren om stof te bestrijden is het gebruik van water. Gebruik bij nat doorslijpen/boren zo mogelijk genoeg water om het stof direct bij de bron te binden. Er kan een slibvanger aan de slibzuiger worden bevestigd. Als het gebruik van water geen optie is op de werkplek, dan moet de doorslijper/boor worden gebruikt met een ingebouwde stofopvang of een accessoire dat stof rechtstreeks bij de bron afvangt. Dit moet worden aangesloten op een stofzuiger met HEPA H13 filters en de juiste luchtstroom en capaciteit voor de toepassing.

Horizontaal doorslijpen:

  1. Om te beginnen markeert u waar u moet snijden.
  2. Bij horizontaal snijden maakt u eerst een geleidesnede van ongeveer 2 cm diep. Snij van links naar rechts, zodat u goed zicht hebt op de snijlijn.
  3. Vervolgens gaat u dieper, door in stapjes te snijden, elk ongeveer 5 cm diep.

Verticaal snijden:

  1. Bij verticaal snijden maakt u eerst een geleidesnede van ongeveer 2 cm diep. Snij van onder naar boven, zodat u goed zicht hebt op de snijlijn.
  2. Vervolgens gaat u dieper, door in stapjes te snijden, elk ongeveer 5 cm diep. Snij van boven naar beneden. Houd altijd de volle snelheid aan voor het beste resultaat.

Buizen doorslijpen:

Slijp buizen altijd in de volgende drie stappen door.
  1. Bij het slijpen van een buis, slijpt u eerst de bovenkant van de buis door.
  2. Vervolgens slijpt u één kant van de buis van boven naar beneden door.
  3. Ga naar de andere kant en slijp het resterende gedeelte van de buis door, van boven naar beneden.

$name

$name

$name

$name

2.2 De kleinste stofdeeltjes zijn de grootste uitdaging


Stofdeeltjes die op bouwterreinen in de lucht zweven bevatten een aantal verschillende stoffen. Sommige daarvan kunnen bij inademing schadelijk zijn of irriteren, zoals asbestvezels, kristallijn silica (kwarts), schimmel, roet, PCB's en bepaalde microben. Stof van het doorslijpen of boren in beton, baksteen en soortgelijke bouwmaterialen bevat kwarts dat gevaarlijk is bij inademing van de zeer kleine (respirabele) deeltjes. Deze respirabele deeltjes kunnen diep in de longen dringen en ernstig letsel veroorzaken.

Ze zijn zo klein dat ze urenlang in de lucht kunnen zweven, onzichtbaar voor het blote oog. Daarom is het noodzakelijk om werkmethoden toe te passen die stof opvangen bij de bron en voorkomen dat het in de lucht belandt. Het gebruik van hoogwaardige professionele apparatuur voor stofbeheersing en persoonlijke beschermingsmiddelen die zelfs de kleinste kwartsdeeltjes kunnen opvangen zijn enkele van de beste manieren om stof te beheersen.

2.3 Hoe de blootstelling aan fijn stof verminderen?


Het zagen, boren, schuren en slopen van beton zorgt voor veel stof. Met een combinatie van de volgende maatregelen kunt u uw blootstelling aan zwevende stofdeeltjes op de werkplek minimaliseren.

1. Verwijdering bij de bron

Door stof bij de bron op te vangen, kunt u het meeste zwevende stof voorkomen. Dit kan worden gerealiseerd door een HEPA-stofzuiger op uw apparatuur aan te sluiten of door water te gebruiken om het stof te binden waardoor er slib ontstaat.

2. Reinig de vloer regelmatig

Regelmatige reiniging van de werkvloer houdt de blootstelling aan stof laag. Gebruik een HEPA-stofzuiger in plaats van een borstel/bezem of spoel de vloer met water en gebruik een schraper, om te voorkomen dat stof van de vloer opdwarrelt.

3. Lucht filteren

De kleinste stofdeeltjes zijn zo licht dat ze urenlang in de lucht kunnen zweven. Door de lucht in de ruimte door een luchtreiniger met HEPA-filter te laten circuleren, wordt het aantal stofdeeltjes in de lucht aanzienlijk verminderd. De lucht wordt gefilterd en opnieuw gecirculeerd, waardoor de algemene luchtkwaliteit aanzienlijk wordt verbeterd.

4. Draag een stofmasker

Het dragen van een stofmasker als vanzelfsprekend beschouwen is een goede eigenschap als u werkt in omgevingen waar u gevaar loopt om te worden blootgesteld aan zwevend stof. Zorg ervoor dat u een masker gebruikt dat is aangepast aan de werkomstandigheden en in overeenstemming is met de overheidsrichtlijnen.

2.4 Classificaties Husqvarna stofzuiger


Verschillende toepassingen en markten vragen om verschillende classificaties. De meest voorkomende zijn stofzuigers met een H-classificatie of een HEPA-filterclassificatie. Op dit informatieblad staan de HEPA-filterclassificaties en de H-classificatie.

Let op: voor het gebruik van stofzuigers kunnen op elke markt andere voorwaarden gelden. Deze gids geeft alleen informatie over de stofzuigers van Husqvarna en de classificaties ervan, niet waar ze op elke markt voor kunnen worden gebruikt. Kijk voor informatie over gebruik en toepassingen op www.husqvarnacp.com

Tabel A 

  • EPA 10 – EPA 12: Efficiënt deeltjesluchtfilter 
  • HEPA 13 – HEPA 14: Zeer efficiënt deeltjesluchtfilter 
  • ULPA 15 – ULPA 17: Ultralage penetratiefilters 

EN1822 – 2009

FILTERKLASSE WAARDE – EFFICIËNTIE (%) WAARDE – PENETRATIE (%)

E10

85 15
 E11 95

5

E12 99,5 0,5
 H13 99,95 0,05
 H14 99,995 0,005
 U15 99,9995 0,0005
 U16 99,99995 0,00005
 U17 99,999995 0,000005

 

Husqvarna-stofzuigers die HEPA H 13 filter(s) gebruiken: S 13, S 26, S 36, S 36 Propane, T 7500, T 8600, T 8600 Propane, T 10000, T 18000, A600/A1000, A1200/A2000 (W70/W70 P en DC 6000 kunnen ook worden uitgerust met het HEPA H 13 filter, maar zijn hiermee niet standaard uitgerust.)

HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air Filters)

HEPA is een strikte norm (EN1822:2009) die onderverdeeld is in acht verschillende niveaus. Husqvarna gebruikt filters van het niveau H 13, die ontworpen zijn om > 99,95% van de deeltjes af te scheiden die het moeilijkst af te vangen zijn (doorgaans tussen 0,15 – 0,30 μm). Alle Husqvarna HEPA-filters zijn DOP-getest om te zorgen voor een filtratieniveau van > 99,99% bij 0,3 μm, wat beter is dan de Amerikaanse norm MIL-STD-282.

H-classificatie

De H-classificatie is een internationale norm die het gehele product certificeert, niet alleen de filters (IEC-60335-2-69, EN-60335-2-69 bijlage AA). De norm is onderverdeeld in drie niveaus: Laag, Medium en Hoog (tabel AA.1). Gecertificeerde Husqvarna-stofzuigers voldoen aan de norm Hoog (H), aangezien deze het strengst is en het meest geschikt voor werken met gevaarlijk materiaal zoals kwartsstof. De filtratievereisten van een complete eenheid zijn zodanig dat er een efficiëntieniveau moet worden bereikt van > 99,995% stof met een deeltjesgroottespreiding van 10% < 1 μmm, 22% < 2 μmm en 75 % < 5 μmm. Het Husqvarna-filtratieniveau > 99,99% bij 0,3 μm tijdens de DOP-test is beter dan dit. Om aan de H-classificatie te voldoen, is ook een stofvrije manipulatie van de machine vereist. Daarom maken Husqvarna-stofzuigers gebruik van het LongopacR stofopvangsysteem, om te voorkomen dat de gebruiker wordt blootgesteld aan gevaarlijk stof. Let op: de aanwezigheid van een filter met H-certificering alleen betekent niet dat de hele eenheid is goedgekeurd. De volgende Husqvarna-stofzuigers zijn voorzien van H-classificatie, waarbij de certificering is verzorgd door een externe partij: S 13, S 26, S 36, T 7500
 

Alle H-klasse-machines moeten duidelijk zijn gemarkeerd met de onderstaande sticker:

H Class Warning Label

TABEL AA.1 – PENETRATIELIMIETEN

Stofklasse Geschiktheid voor gevaarlijk stof met limietwaarden voor beroepsmatige blootstelling
mg×m-3
Mate van penetratie D
%
Essentiële filtermateriaaltest Essentiële filterelementtest
AANBEVELING
Testmethode met gemonteerde machine
L (gering gevaar) > 1 < 1 22.AA.201.1 of 22.AA.201.2 Niet vereist 22.AA.201.3 indien essentiële filtermateriaaltest niet wordt uitgevoerd
M (middelmatig gevaar)  ≥ 0,1

≤ 0,1

22.AA.201.1 of 22.AA.201.2 Niet vereist 22.AA.201.3
H (veel gevaar) < 0,1 inclusief carcinogene stoffen en stoffen die vervuild zijn met carcinogenen en/of pathogenen < 0,005 Niet vereist 22.AA.201.2 22.AA.201.3

Machines van soortgelijke constructie en met identiek essentieel filter en bevestigingen en met een identieke luchtstroomsnelheid kunnen in dezelfde mate worden behandeld. Machines die ontworpen zijn voor het opvangen van houtstof en mineraal stof (met kwarts) moeten ten minste van stofklasse M zijn.